• Home
  • Kinderen
  • Afstamming

Afstamming

afstammingVaak is afstamming geen probleem omdat bekend is wie de ouders van het kind zijn. Maar soms doen zich wel problemen voor. Zo kan het zijn dat de verwekker van het kind niet als vader op de geboorteakte van het kind staat. De verwekker kan het kind dan erkennen. Als de moeder weigert toestemming te geven voor erkenning, kan de verwekker de rechtbank verzoeken te bepalen dat hij het kind toch mag erkennen. Het is ook mogelijk dat degene die als vader in de geboorteakte staat, niet de verwekker van het kind is. In dat geval kan het vaderschap in bepaalde situaties worden ontkend. En als de verwekker het kind niet wil erkennen, maar de moeder wil wel dat de verwekker de vader wordt, kan het vaderschap door de rechter worden vastgesteld. In al deze gevallen kan Advocatenkantoor Pieter Dorhout u met juridische raad en daad terzijde staan.

Als een kind wordt erkend of als het vaderschap gerechtelijk wordt vastgesteld, heeft dit voor de vader vergaande consequenties. De vader is vanaf dat moment onderhoudsplichtig voor het kind, het kind wordt zijn erfgenaam en de vader heeft recht op contact met het kind. De juridische gevolgen van afstamming kunnen dus complex zijn. Pieter Dorhout kan u over deze gevolgen informeren en adviseren en voor u in een procedure optreden.

Zie ook het artikel van mr. P. Dorhout in FJR, 2006, 113, samen met mr. I.J. Pieters, advocaat familierecht te Leiden: Vaders: land in zicht! Over gerechtelijke vaststelling van vaderschap

FaLang translation system by Faboba
  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duo enim genera quae erant, fecit tria. Igitur ne dolorem quidem. Nonne videmus quanta perturbatio rerum omnium consequatur, quanta confusio?
  • Certe, nisi voluptatem tanti aestimaretis. Ut necesse sit omnium rerum, quae natura vigeant, similem esse finem, non eundem. Duo Reges: constructio interrete.
  • Atque hoc loco similitudines eas, quibus illi uti solent, dissimillimas proferebas. Iam id ipsum absurdum, maximum malum neglegi. Cur deinde Metrodori liberos commendas?