Werkwijze

Conflictbemiddeling

Conflictbemiddeling is een methode om een geschil op te lossen door een bemiddelaar. Deze doet dat door partijen met elkaar in gesprek te brengen om samen tot een oplossing te komen. Bemiddeling is vooral nuttig als de communicatie verstoord is, als rechtstreekse onderhandeling tussen de partijen belemmerd wordt door een wederzijds gebrek aan vertrouwen, of als er sprake is van een escalatie. Bemiddeling kan zelfs werken, als één van beide partijen zo kwaad of beledigd is, dat hij weigert nog langer met de andere partij te praten.

Mediation

Indien de zaak zich leent voor mediation, zal Pieter Dorhout u wijzen op de voordelen daarvan. Zo is het proces minder pijnlijk, u blijft de regie in uw eigen geschil houden en u kunt vaak veel meer regelen dan in een gerechtelijke procedure mogelijk is. Valerie Goudriaan zal u als mediator begeleiden in het echtscheidingsproces met als doel om uiteindelijk een echtscheidingsconvenant op te stellen waarin alles rond de scheiding is geregeld.

De mediator treedt voor beide partijen op. Zij zorgt ervoor dat de communicatie weer op gang komt en geeft u informatie over alle zaken die bij de scheiding moeten worden geregeld. U doet zelf actief mee door stukken te verzamelen en te bedenken welke regeling het beste bij u past. Om te bevorderen dat iedereen zich vrij voelt voorstellen te doen, is alles dat in het mediationproces wordt besproken vertrouwelijk. U tekent bij aanvang van de mediation een bemiddelingsovereenkomst waarin dat ook staat.

Het viergesprek

Er zijn ook cliënten die graag schikken, maar wel met hun eigen advocaat. Dat is geen schande en zeker in gecompliceerde scheidingen is dat niet ongebruikelijk. U hebt vast gemerkt dat het personen- en familierecht een specialisme is. Wij kennen onze collega's en zij kennen ons. Een ervaren familierechtadvocaat weet waar het ongeveer op uitdraait indien wordt geprocedeerd. Dat kan je de cliënten maar beter besparen. Met uw eigen advocaat gaat u door de (financiële) stukken en in een viergesprek wordt aan een contract (het convenant) gewerkt.

Collaborative Divorce

Sinds 2009 kent ook Nederland de Collaborative Divorce. Het scheidingsproces lijkt op het proces van de vierbesprekingen, waarbij cliënten ieder een eigen advocaat hebben, maar er wordt een echt team gecreëerd met als doel om door samenwerking tot een echtscheidingsconvenant te komen. De teamleden ondertekenen een deelnemingsovereenkomst waarin staat dat advocaten uitsluitend zijn ingeschakeld om tot een regeling te komen. In tegenstelling tot de vierbespreking kunnen zij bij het mislukken van het overleg niet meer procederen voor hun cliënten. Hierdoor ontstaat extra commitment om de zaak te regelen.

Indien nodig kan het team deskundigen inschakelen. Te denken valt aan accountants, fiscalisten of een psycholoog. De deskundige werkt voor het team en het voordeel is dat cliënten niet eigen deskundigen inschakelen die uiteraard verschillende standpunten innemen. De deskundige tekent eveneens de deelnemingsovereenkomst.

Waar kunnen we mee helpen?
We staan voor u klaar.

Contactgegevens

  • Mosselaan 67
  • 1934 RA Egmond aan den Hoef
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Copyright © 2021 Advocatenkantoor Pieter Dorhout