Over ons

Mr. Pieter Dorhout

Pieter Dorhout is een bevlogen familierechtadvocaat. Hij heeft meer dan 27 jaar ervaring in het familierecht. Mede door zijn ervaring in de rechterlijke organisatie weet hij dat problemen het beste in overleg kunnen worden opgelost en dat de rechter een knoop kan doorhakken als het moet, maar dat het resultaat daarvan meestal niet optimaal is. Hij zal dan ook uw belang zo goed mogelijk behartigen door met nieuwe creatieve ideeën naar een oplossing te zoeken die voor alle partijen aanvaardbaar is. Als dat niet mogelijk blijkt, weet u zich gesteund door een ervaren procesadvocaat, die het klappen van de zweep kent.

Hij is na zijn rechtenstudie aan de Universiteit van Amsterdam begonnen als griffier bij het Gerechtshof te Amsterdam bij de familiesector. Hij heeft als stafjurist gewerkt bij het Gerechtshof Den Haag en bij de Rechtbank Haarlem en hij heeft in die functies de rechters ondersteund en honderden uitspraken geschreven. Hij weet als geen ander welke punten de rechter van doorslaggevend belang vindt. Daarnaast heeft hij als wetenschappelijk bureau/helpdesk landelijk alle rechtbanken en gerechtshoven ondersteund bij ingewikkelde juridische kwesties. Daarna heeft hij enkele jaren bij de Raad voor de Rechtspraak gewerkt als stafjurist familierecht, waarbij hij onder meer wetgevingsadviezen heeft geschreven. In 2008 heeft hij de overstap gemaakt naar de advocatuur om zijn kennis en ervaring aan te kunnen wenden om mensen persoonlijk bij te kunnen staan. Na drie jaar op een groot kantoor te hebben gewerkt, is hij zijn eigen kantoor begonnen in de regio Alkmaar in Egmond aan den Hoef. Dit kantoor is binnen enkele minuten te bereiken vanaf de rondweg Alkmaar en kent geen parkeerproblemen.

Pieter is acht jaar bestuurslid geweest van de wetenschappelijke vereniging voor familie- en jeugdrecht (FJR) en is daar nog steeds lid van. Zijn kennis op het gebied van personen- en familierecht heeft hij ook veelvuldig aangewend om cursussen te geven aan rechters, secretarissen en advocaten, in het bijzonder cursussen over het alimentatierecht en in het alimentatierekenen. Aan de universiteit van Leiden heeft hij gastcolleges gegeven. Op dit moment geeft hij cursussen aan advocaten, schrijft hij schriftelijke cursussen en is hij hoofdredacteur bij Jurisdidact. Daarnaast schrijft hij ook artikelen voor het tijdschrift FJR en andere vakbladen zoals het Tijdschrift voor Scheidingsrecht.

Pieter heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd: het personen- en familierecht. Op grond van deze registratie is hij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.

Publicaties

Pieter Dorhout heeft vele wetenschappelijke artikelen geschreven. De meeste daarvan zijn gepubliceerd in het vakblad Tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht van Kluwer (FJR). Hieronder volgt een lijst van de meest recente publicaties.

Sinds 1999 is Pieter co-auteur van de maandelijkse jurisprudentierubriek in het Tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht.

Noten in FJR

Waar kunnen we mee helpen?
We staan voor u klaar.

Contactgegevens

  • Mosselaan 67
  • 1934 RA Egmond aan den Hoef
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Copyright © 2021 Advocatenkantoor Pieter Dorhout